Honda BF75

TinTin werd tot Juni 2017 voortgestuwd door een Honda BF75 buitenboordmotor. Dit is een betrouwbare 2 cilinder, 4 takt motor met een vermogen van 7,5 pk. Het betreft een pre-1997 uitvoering die nog uitgevoerd is met contactpuntjes voor de ontsteking. Inmiddels is deze motor vervangen door een Mercury Sailpower 5 pk.

 

De BBM is gemonteerd op een in hoogte verstelbare aluminium steun waarvan de plank aan vervanging toe was. Ik heb een nieuwe plank gemaakt van 2 lagen 22mm watervast verlijmd multiplex, op elkaar gelijmd met epoxylijm. Daarna een aantal lagen transparante bootlak.

 

De aandrijfas in het staartstuk was vastgeroest waardoor het niet mogelijk was om de impeller te controleren/ vervangen. Via marktplaats heb ik een gebruikt staartstuk gevonden en dat opgeknapt.

 

Op een gegeven moment werd de controlestraal van het koelwater duidelijk minder. Na demontage van het inlaatspruitstuk bleek al snel dat de koelkanaaltjes verstopt waren door kalkaanslag en dat de thermostaat ook nodig aan vervanging toe was. Houd er rekening mee dat je bij demontage van het inlaatspruitstuk beide pakkingen zal moeten vervangen. Op de foto´s kun je zien dat één van de pakkingen nog in redelijke staat is, de andere pakking heb ik moeten losschrapen van het aluminium.  De boutjes van het inlaatspruitstuk kunnen erg vast zitten door galvanische corrosie en als je pech hebt breekt er één af. In latere versies van de BBM (BF8) heeft Honda de boutjes vervangen door draadeinden met een dopmoer. Gebruik bij montage een beetje kopervet op de boutjes. Originele onderdelen heb ik bij Lings in Engeland gekocht.

Omdat de controlestraal in hoofdzaak door het inlaatspruitstuk loopt zal de temperatuur niet erg veel oplopen als de motor warm wordt. In één van de bijlages staat het stroomschema van het koelwater.

 

Onderstaand kun je de technische documentatie van de BF75 downloaden.

1978-01-honda-outboards-2-130hp
honda-4-stroke-shop-manual-1
honda-4-stroke-parts-list-2
manual-honda-b100
honda-b75-b100-bf100-bf8
bf100-carburetor-adjustment
Koeling BF75-BF100
History Honda BF100-BF75
Honda carburation manual
Afstelling pilot screw BF75-BF100