Icom IC-M5

In 1985 heeft Icom een serie VHF portofoons uitgebracht met het typenummer IC-02. Onder dit typenummer en op basis van hetzelfde chassis zijn een aantal verschillende modellen geïntroduceerd. Het gaat om portofoons die werken op de 2 meter amateurband (IC-02A/AT) of de marifoonband (IC-M5). alle modellen beschikken over een toetsenbord aan de voorkant van de portofoon waarmee je de frequentie (IC-02/AT) of de kanalen (IC-M5) kunt instellen.

Deze serie is de opvolger van de zeer succesvolle IC-2 serie. De maritieme versie in die serie is de IC-M2. Alle accupakketten van de IC-2 serie passen ook op de IC-02 serie. Op beide series kun je een externe speakermike aansluiten met typenummer IC-CM9.

Onze portofoon was voorzien van 2 accupakketten, IC-BP7 en IC-CM7. Beide pakketten bevatten 11 NiCad cellen. Totale nominale spanning bedraagt 13,2 V en de capaciteit van de cellen is 450 mA. Door ouderdom zijn alle cellen uitgedroogd en niet meer bruikbaar. In deze pakketten zit een slim oplaadprintje dat de cellen deels parallel zet bij opladen m.b.v. een klein relais. Dit is gedaan omdat de toen gangbare opladers van Icom geen pakketten konden opladen van 13,2V.

IC-02/ IC-M5 Li-ion

Ook in deze behuizing passen drie Li-ion cellen van het type 18650. Meer info over deze modificatie kun je vinden op de pagina van de IC-M2. Zorg er ook hier voor dat je alle componenten verwijdert van het printje zodat je de 18650 cellen met de BMS alleen rechtstreeks kunt opladen via de externe 13,8V connector.

Bij het zenden op hoog vermogen viel de accuspanning van het Li-ion pakket weg omdat de beveiliging van de BMS aansprak. Na meting en diverse experimenten bleek dit te komen door HF-instraling van de zender. Ik heb toen over de uitgang van de BMS een HF-ontkoppelcondensator geplaatst van 10nF. Werking is nu ok.

Hieronder kunnen je nog een aantal leuke en interessante documenten downloaden:

IC-M5 brochure 1
IC-M5 brochure 2
IC-M5 Instruction manual
IC-M5 Service manual
IC-02 Instruction manual
IC-02 Service manual