Icom IC-M5

In 1983 heeft Icom een serie VHF portofoons uitgebracht met het typenummer IC-02. Onder dit typenummer en op basis van hetzelfde chassis zijn een aantal verschillende modellen geïntroduceerd. Het gaat om portofoons die werken op de 2 meter amateurband (IC-02A/AT/E) of de marifoonband (IC-M5). alle modellen beschikken over een toetsenbord aan de voorkant van de portofoon waarmee je de frequentie (IC-02/AT/E) of de kanalen (IC-M5) kunt instellen.

Deze serie is de opvolger van de zeer succesvolle IC-2 serie. De maritieme versie in die serie is de IC-M2. Alle accupakketten van de IC-2 serie passen ook op de IC-02 serie. Op beide series kun je een externe speakermike aansluiten met typenummer IC-CM9.

Onze portofoon was voorzien van 2 accupakketten, IC-BP7 en IC-CM7. Beide pakketten bevatten 11 NiCad cellen, type 2/3 AA. Totale nominale spanning bedraagt 13,2 V en de capaciteit van de cellen is 450 mA. Door ouderdom zijn alle cellen uitgedroogd en niet meer bruikbaar. In deze pakketten zit een slim oplaadprintje dat de cellen deels parallel zet bij opladen m.b.v. een klein relais. Dit is gedaan omdat de toen gangbare opladers van Icom geen pakketten konden opladen van 13,2V. Dezelfde 2/3 AA cellen worden ook gebruikt in andere accu-pakketten, b.v. de BP3/ CM3. Capaciteit is daar wel anders. Ik heb in deze pakketten cellen gevonden van 270 mA en 350 mA.

Accupakket IC-BP7/ CM7 – NiCad accu’s vervangen door Li-ion 18650

Je kunt de 2/3 AA cellen zondermeer vervangen door NiMH cellen. Gangbare cellen hebben nu een capaciteit van 750 mAh. Echter, ook in deze behuizing passen drie Li-ion cellen van het type 18650. Meer info over deze modificatie kun je vinden op de pagina van de IC-M2. Voor dit pakket heb ik drie cellen gebruikt van LG met een nominale capaciteit van 2850 mAh. Zorg er ook hier voor dat je alle componenten verwijdert van het printje zodat je de 18650 cellen met de BMS alleen rechtstreeks kunt opladen via de externe 13,8V connector.

Bij het zenden op hoog vermogen viel de accuspanning van het Li-ion pakket weg omdat de beveiliging van de BMS aansprak. Na meting en diverse experimenten bleek dit te komen door HF-instraling van de zender. Ik heb toen over de uitgang van de BMS een HF-ontkoppelcondensator geplaatst van 10nF. Werking is nu ok.

Accupakket IC-BP3/ CM3 – NiCad accu’s vervangen door Li-ion 14500

De IC-CM3/ BP3 is één van de kleinere accupakketten van Icom. Dit pakket beschikt over 7 NiCad 2/3 AA cellen met een capaciteit van 270 of 350 mAh. Opladen gaat via een soortgelijk printje als bij zijn grote broer. Je kunt deze cellen zonder verdere aanpassingen vervangen door NiMH 2/3 AA cellen van 750 mAh. Veel leuker is om ze te vervangen door Li-Ion cellen. Hiervoor kun je type 14500 gebruiken die wat kleiner is dan de 18650. Ik heb hiervoor cellen gebruikt met een nominale capaciteit van 750 mAh. Let erop dat je ook hiervoor cellen gebruikt zonder ingebouwde beveiliging. Beveiligde cellen kun je herkennen aan een omschrijving als “protected”. Voorwaarde voor een correcte werking is ook hier dat je alle componenten van het bestaande printje verwijdert. De laadkarakteristiek van Li-Ion cellen is anders dan die van NiCad en NiMH cellen. Meer info over deze modificatie kun je vinden op de pagina van de IC-M2.

Ook voor deze cellen heb je een speciale Li-Ion lader nodig. De maximale laadstroom van deze 14500 cellen is 1C (Nominale accu-capaciteit), dus 750 mA. Dat is veel minder dan de maximale laadstroom van 2A voor de 18650 cellen, let hier op ! Laadspanning is wel gelijk en maximaal 12,6 V voor dit pakket. Gezien de beperkte ruimte in de behuizing heb ik bij deze modificatie een BMS gebruikt zonder balanseerfunctie. Met deze functie was mooier geweest maar past helaas niet.

Accupakket IC-BP5/ CM5 – NiCad accu’s vervangen door Li-ion 14500

Dit pakket is iets groter dan de BP3/ CM3 en beschikt over 9 NiCad 2/3 AA cellen met een capaciteit van 450 mAh. Het pakket beschikt niet over een laadprintje en ook niet over een externe laadconnector. Opladen kan via 2 schroefjes aan de onderkant van het pakket met de bijbehorende lader. Het lijkt op een soort van low-cost uitvoering. Je kunt de cellen zonder verdere aanpassingen vervangen door NiMH 2/3 AA cellen van 750 mAh. Ook hier is het veel leuker is om ze te vervangen door Li-Ion cellen. Door de beperkte ruimte in de behuizing heb ik gekozen voor 14500 cellen met een capaciteit van 750 mAh. Let erop dat je cellen gebruikt zonder ingebouwde beveiliging. Beveiligde cellen kun je herkennen aan een omschrijving als “protected”.

Zoals eerder aangegeven heb je voor deze cellen een speciale Li-Ion lader nodig. De maximale laadstroom van deze 14500 cellen is 1C (Nominale accu-capaciteit), dus 750 mA. Dat is veel minder dan de maximale laadstroom van 2A voor de 18650 cellen, let hier op ! Laadspanning is wel gelijk en maximaal 12,6 V voor dit pakket. Gezien de beperkte ruimte in de behuizing heb ik ook bij deze modificatie een BMS gebruikt zonder balanseerfunctie. Voor het opladen heb ik een DC-connector aan de achterkant van de behuizing gemaakt.

Hieronder kunnen je nog een aantal leuke en interessante documenten downloaden:

IC-M5 brochure 1
IC-M5 brochure 2
IC-M5 Instruction manual
IC-M5 Service manual
IC-02 Instruction manual
IC-02 Service manual