Icom IC-M2

Eind 1979 heeft Icom een serie VHF portofoons uitgebracht met het typenummer IC-2. Onder dit typenummer en op basis van hetzelfde chassis zijn een aantal verschillende modellen geïntroduceerd. Het gaat om portofoons die werken op de 2 meter amateurband (IC-2A/AT/E) of de marifoonband (IC-M2). Kenmerkend voor al deze modellen zijn de duimwielschakelaars waarmee je de frequentie en/ of kanalen kunt instellen. Het was toendertijd één van de eerste synthesizer (PLL) portofoons. Voor die tijd waren er voor elk kanaal 2 kristallen nodig, één voor zenden en één voor ontvangen. Door deze nieuwe technologie was het mogelijk om kleine portofoons te maken met toch veel kanalen. Deze technologie wordt nog steeds toegepast in moderne communicatie-apparatuur.

Toen ik de marifoon kreeg kwam er alleen ruis uit en ontvangst en zenden was niet mogelijk. Dit verschijnsel treedt op als het interne frequentie-circuit (PLL) niet lockt (niet stabiel is). Dit bleek bij dit exemplaar inderdaad het geval en werd veroorzaakt door slechte contacten van de Molex-connectors op het PROM printje. Na goed schoonmaken met alcohol werkte het apparaat weer als vanouds. Onderstaand een aantal foto’s van de inwendige printplaten.

IC-2/ IC-M2 Li-ion

Voor de IC-2 serie waren een groot aantal verschillende accupakketten verkrijgbaar. Onze IC-M2 is uitgerust met een IC-BP8 pakket. Dit pakket bestaat uit 9 NiCad accu’s (10,8V). Door lekkage en uitdroging zijn ze niet meer bruikbaar. Je kunt de accu’s zonder problemen vervangen door NiMH accu’s, type AA. Het interne printje blijft dan bruikbaar voor het opladen van deze accu’s.

De ruimte in de behuizing is echter ook groot genoeg voor drie Li-ion 18650 accu’s (11,1V). De laadkarakteristiek van Li-ion is anders dan de karakteristiek van NiCad en NiMH. Daarom moet de werking van het printje uitgeschakeld worden. Verwijder daarom alle componenten van het printje. In plaats daarvan is het verstandig om een BMS (Battery Management System) te monteren. Zo’n schakeling zorgt voor beveiliging van de accu’s. Ik heb de versie gebruikt die ook een balanseerfunctie heeft. Deze functie zorgt voor het gelijkmatig ontladen en opladen van de individuele accu’s. Gebruik in deze toepassing wel 18650 accu’s zonder ingebouwde beveiliging. Beveiligde accu’s zijn te herkennen aan een omschrijving als “protected” op de behuizing.

Voor het opladen is een speciale 12V Li-ion lader noodzakelijk. Ik heb alle componenten van het interne printje verwijderd en een directe verbinding gemaakt met de 13,8V voedingsplug aan de zijkant en met de aansluiting voor de marifoon aan de bovenkant. In onderstaande slideshow staat meer info over het oude pakket en het aansluiten van de 18650 Li-ion accu’s.

Hieronder staan nog een aantal handige en leuke documenten die je kunt downloaden:

IC-M2 Owners manual
IC-M2 Maintenance manual
IC-2A/AT/E Instruction manual
IC-2A/AT/E Maintenance manual
IC-2AT review 1
IC-2AT review 2