Verstaging

Eigenlijk weten we niet hoe oud de verstaging van TinTin is. We varen regelmatig op ruim water met stevige wind en vonden het daarom veiliger om de verstaging te vervangen. Ook begon er wat roestbruine verkleuring te ontstaan bij sommige spanners en was er een streng van het hoofdwant gebroken.

Selden masttrim

Blue Wave

De oorspronkelijke gesloten spanners waren volledig van RVS. Aangezien deze spanners zich vast kunnen “vreten” hebben we gekozen voor RVS spanners in een open huis van verchroomd brons met toggles aan de uiteinden. Na het aanvragen van verschillende aanbiedingen hebben we de verstaging laten maken bij CS-Rigging in Zaandam in het najaar van 2019. De verstaging is gemaakt van 3 mm RVS 1×19 staalkabel in combinatie met 1/4 ” spanners van het Deense kwaliteitsmerk Blue Wave.

Op TinTin hebben de onderstagen een totale lengte van 3,24 mtr en de bovenstagen 6,33 mtr. Deze maten zijn inclusief spanners en ogen. Overige afmetingen van onze mast kun je hier vinden.

Smart Pins

De voorstag heeft een dikte van 4 mm en hadden we al eerder vervangen met een RVS/ brons spanner. De achterstag is van 3 mm en wordt veel minder belast en hoeft niet vervangen te worden. Voor het borgen van de spanners hebben we gekozen voor “Smart Pins” van Blue Wave.

De catalogus van Blue Wave kun je hieronder downloaden:

Blue_Wave_Marine_katalog_2020

Achterstag

De Jouet Sheriff is verkocht in een “standaard” en “luxe” uitvoering waarbij de “luxe” uitvoering ondermeer uitgerust is met de voorbereiding voor een spinnaker. Ook heeft de “luxe” uitvoering de beschikking over een achterstag. Op TinTin hebben we deze achterstag instelbaar uitgevoerd zodat we hiermee de mastkromming kunnen trimmen voor een vlakker grootzeil bij wat meer wind.

Daarvoor hebben we aan de achterkant van de masttop een staalkabel vastgemaakt die een paar meter lager eindigt in een katrol. Door deze katrol loopt een lijn die aan één kant vast is gemonteerd en aan de andere kant verstelbaar is via een vertraagd blokje (giek-neerhouder).

Met behulp van onderstaande tabel kun je berekenen hoever de mast achterover staat (masthelling of mastrake) bij een bepaalde voorstaglengte.

masthelling

Update april 2022:

De zijverstaging zit vast aan vier beugels op het kajuitdak die aan de binnenkant geborgd zijn met gewone RVS M6-moertjes. Bij één van deze bevestigingspunten kregen we last van een beetje lekkage. Na controle bleken de M6-moertjes niet goed meer vast te zitten. Dat was ook het geval bij de andere beugels. Inmiddels alle moertjes vervangen door zelfborgende uitvoeringen zodat dit niet meer kan gebeuren.

Update mei 2023:

De Jouet Sheriff is een solide gebouwd bootje. De bevestiging van de verstaging aan beide zijkanten zou echter wel wat steviger kunnen. Deze bevestigingspunten zijn op zich robuust uitgevoerd maar zitten alleen vast aan de bovenschaal van de boot. Bij het goed op spanning zetten van de verstaging trek je in feite de bovenschaal los van de onderschaal. Ik heb nu een stevige constructie bedacht die de boven- en onderschaal bij het voorste verstagingspunt met elkaar verbindt. Met een spanner kun je deze verbinding goed strak zetten.

Onder de U-bout wandputting van de onderstag heb ik i.p.v. het RVS plaatje een oogplaat gemonteerd met een gat-hartmaat van 43 mm. Het was wel nodig om de gaten met een dremel passend te maken. Daarna de beugel afgekit met Polymax en vastgezet met M6 RVS zelfborgende boutjes. Aan de onderkant heb ik een RVS strip vastgezet met 3 dikke parkers en vastgelijmd met 2-componentenlijm. Het geheel verbonden met een spanner en deze na het vastzetten geborgd met 2 moertjes.