Algemeen

Pipo X9 tablet mini PC Windows 10

Op de boot gebruiken we een Pipo X9 Mini tablet-PC als boordcomputer. Dit is een 9 inch dual-boot computer (Android/ Windows 10) met HD-scherm en touchscreen. Op deze PC draaien o.a. de navigatieprogramma’s van OpenCPN en NV-Verlag met de digitale kaarten van NV-Verlag. In beide programma’s is het mogelijk om zowel GPS- als AIS-informatie weer te geven. Voedings-spanning van de PC is 12 V en omdat de accuspanning kan oplopen tot 14 V heb ik een Buck-converter in de voedingslijn opgenomen die ervoor zorgt dat de voedings-spanning nooit boven 12 V kan komen.

De navigatie-apparatuur is inmiddels uitgebreid met een Tablet van Samsung, type 10.1 2016, die draait op Android 7.0. Deze tablet hebben we speciaal aangeschaft om ook in de kuip te kunnen navigeren. De tablet zit in een spatwaterdichte hoes van Griffith, type Survivor. Het GPS-signaal komt binnen via de ingebouwde GPS-ontvanger en AIS via het interne wifi-netwerk. De tablet heeft een helder HD-scherm dat ook in fel zonlicht goed is af te lezen. Op deze tablet draaien de Android-versies van NV-Verlag en Isailor. Het programma OpenCPN draait ook goed onder Android (betaalde versie) maar NV-Verlag heeft helaas (nog) geen plugin voor Android. Daarom draaien onder OpenCPN de “oude” CN93 kaarten (2014).

Garmin GPS-72H & GPSMap-60CSx/ 60Cx

Als backup gebruiken we twee handheld GPS ontvangers van Garmin, type GPS72H en GPSmap 60Cx. Op deze pagina kun je meer info vinden over de 60Cx en zijn uitgebreidere broertje, de 60CSx. De ontvangers kunnen via USB aangesloten worden op de Pipo X9 als de NL-604P en/of de AIS-ontvanger uitvalt. We gebruiken de 60Cx als snelheidsmeter en voor waypointnavigatie in de kuip. De 72H is een backup in de grabbag (gewikkeld in alu-folie).

In de kajuitopening kunnen we een plankje plaatsen met daarop gemonteerd de hand GPS en een kompas van Suunto, type C95. Dit kompas heeft ingebouwde rode LED verlichting en is ´s nachts duidelijk zichtbaar. Plaats van het plankje is helaas niet zo handig bij het instappen in de kajuit. Moeten we nog iets anders op verzinnen. Als reserve hebben we nog zo´’n kompas waarvan de olie troebel was geworden. Ik heb beide helften van dit kompas voorzichtig van elkaar af gehaald en schoongemaakt. Daarna het kompas opnieuw gevuld met heldere lampenolie. Het is wat prutsen om de laatste luchtbel te verwijderen maar met een beetje handigheid lukt dat wel.

In onderstaande slideshow kun je meer informatie vinden over de gebruikte apparatuur en de bijbehorende aansluitschema’s:

In het november-nummer 2019 van “Zeilen” staat een leuk artikeltje over ons boordnetwerk. De PDF-bestanden kun je hier en hier downloaden.

Documentatie kun je hieronder downloaden:

GPS72H_QuickStartManual
GPS72H_OwnersManual
GPS72H_NLgebruikershandleiding
Garmin 60C-series handleiding

NV-charts & Isailor

Manuals van de navigatieprogramma’s Isailor en NV-Verlag kun je hieronder downloaden. Het manual voor Isailor is geschreven voor de IOS-versie. Houd er rekening mee dat sommige features (nog) niet werken in de Android-versie zoals bijvoorbeeld een AIS-alarm. Verschillen tussen beide versies kun je ook hieronder downloaden.

Transas_iSailor_User_Manual
Comparision_iSailor_iOS_vs_iSailor_Android_V1_0
NVcharts manual

Updates manuals NVcharts:

Begin mei 2019 heeft NV-charts een nieuwe app uitgebracht die alleen nog werkt vanaf Android 7.0. De layout ziet er anders uit en ook de functionaliteit is even wennen. Onderstaand kun je het nieuwe manual en de latere versies downloaden:

NVcharts manual 29-04-2019
NVcharts manual 25-08-2020
NVcharts manual 08-06-2021
NVcharts manual 29-04-2022

Update Februari 2022:

Inmiddels is de setup van de navigatie-apparatuur, GPS, marifoon, wifi, transponder, Navtex e.d. behoorlijk gewijzigd door de aanschaf van een wifi multiplexer van Startracking, ook wel genoemd de “Roosmux”. De gewijzigde setup kun je vinden op de pagina van de Roosmux.