Masttop & navigatieverlichting

Aquasignal 34 LED 3-kleuren/ ankerlicht

Oorspronkelijk was er alleen een rondschijnend wit licht gemonteerd in de top van de mast. Aangezien de Sheriff korter is dan 7 mtr is dit licht toegestaan tijdens zeilen in het donker en ook als ankerlicht. Bij het varen op de motor in het donker is wel navigatieverlichting verplicht. Zie onderstaande uitleg op de site van “Varen doe je Samen”:

Er wordt nogal snel aangenomen dat je met een schip van onder de 7 meter voldoet met een wit rondom schijnend licht. Dat is dus niet altijd het geval. Een wit rondom schijnend wit licht voldoet enkel bij een ‘Open’ schip, onder de 7 meter, die niet harder kan varen dan 13 km p/u.

Heb je een kajuitboot, onder de 7 meter, heb je boordlichten en hek- en toplicht nodig. Wel mag je het hek- en toplicht vervangen voor een wit rondom schijnend licht.

In principe zou een klein kajuit ‘zeil’jacht onder de 7 meter voldoen met een rondom wit schijnend licht (en 2de los licht), maar in de praktijk hebben kleine kajuitzeiljachten van deze afmeting meestal een motor (hulpmotor, buitenboordmotor). Zodra deze dus op de motor vaart wordt dit schip een klein motorschip, en dient dus boordlichten en hek- toplicht te voeren.

Ondanks vervanging van de gloeilamp door LED was dit licht niet erg betrouwbaar. Waarschijnlijk door slechte verbindingen in de lampvoet weigerde hij regelmatig dienst. Voor nachtzeilen op zee zou een 3 kleurentoplicht ook veel veiliger zijn.

In het voorjaar van 2019 hebben we deze lamp vervangen door een Aquasignal series 34 LED 3-kleuren/ ankerlicht. Deze lamp komt erg goed uit een aantal testen die je hieronder kunt downloaden. Gelijk met de lamp heb ik ook een nieuwe 3-aderige kabel in de mast getrokken met vertinde aders. Deze kabel heeft geen last van corrosie. De koperen aders in de oorspronkelijke kabel waren bros en zwart verkleurd door corrosie. De schroefjes in het kroonsteentje van de lamp zijn van ijzer. Smeer hier wat siliconenvet op als bescherming tegen vocht.

Zeilen test driekleurentoplichten
Zeilersforum test driekleurentoplichten

Onderstaand een aantal foto’s van de originele masttop en de verbeterde versie. De masttop is gemaakt van een 20 mm geanodiseerd aluminium vierkant profiel. Als ondersteuning van de lamp heb ik een plateautje gemaakt van 2 hoekprofieltjes van 20 mm die met popnagels vastzitten aan het vierkant profiel.  Het achterste oog is bedoeld voor de achterstag. Deze heb ik wat verder naar achteren gezet omdat de mast door de nieuwe mastvoet wat hoger is komen te staan. Daardoor zou de achterstag tegen de giek aan kunnen komen. Maar even afwachten of deze constructie nodig is en ook stevig genoeg is. In de laatste foto is het lichtprofiel van de lamp mooi te zien. Onderaan de pagina een plaatje van het aansluitschema van de lamp.


Update april 2020:

Helaas was de constructie voor de achterstag niet sterk genoeg en is het 20 mm vierkantprofiel kromgetrokken. Het vaantje heeft een aanvaring met een aantal boomtakken helaas ook niet overleefd. Het was dus tijd voor een grondige upgrade.

Eind 2019 kregen we de mogelijkheid om de volledige opbouw van een Jouet Sheriff over te nemen. Deze set bestond uit de mast, verstaging, giek en een set zeilen. De mast en giek waren afkomstig van het nieuwere type (type 2) van de Sheriff en uitgerust met een andere mastvoet en masttop. Deze mast was ook wat dunner en daardoor lichter.

De uitvoering van de nieuwe masttop was totaal anders dan die van de huidige en de bovenkant liep ook nog schuin naar voor af. Plan was wel om de AS34 verlichting er weer op te zetten. Daarnaast moesten er ook beugeltjes gemonteerd worden voor de marifoonantenne en voor een windvaantje. Met een blokje hardhout in de vorm van een wig was het mogelijk om weer een horizontaal aluminium hoekprofiel te monteren als basis voor de verlichting en het vaantje. Ook in dit geval wilde ik de achterstag toch weer zo ver mogelijk naar achteren plaatsen om te voorkomen dat deze tegen de giek aan zou komen. Het vierkantprofiel heb ik nu wel versterkt door aan beide zijden een strook van 2 mm aluminium profiel vast te zetten. Als voorbereiding voor een HF-ontvanger is de achterstag geïsoleerd opgehangen.