Masttop

Oorspronkelijk was er alleen een rondschijnend wit licht gemonteerd in de top van de mast. Aangezien de Sheriff korter is dan 7 mtr is dit licht toegestaan tijdens zeilen in het donker en ook als ankerlicht. Ondanks vervanging van de gloeilamp door LED was dit licht niet erg betrouwbaar. Waarschijnlijk door slechte verbindingen in de lampvoet weigerde hij regelmatig dienst. Voor nachtzeilen op zee zou een 3 kleurentoplicht ook veel veiliger zijn.

In het voorjaar van 2019 heb ik deze lamp vervangen door een Aquasignal series 34 LED 3-kleuren/ ankerlicht. Deze lamp komt erg goed uit een aantal testen die je onderaan deze pagina kunt downloaden. Gelijk met de lamp heb ik ook een nieuwe 3-aderige kabel in de mast getrokken met vertinde aders. Deze kabel heeft geen last van corrosie. De koperen aders in de oorspronkelijke kabel waren bros en zwart verkleurd door corrosie. De schroefjes in het kroonsteentje van de lamp zijn van ijzer. Smeer hier wat siliconenvet op als bescherming tegen vocht.

Onderstaand een aantal foto’s van de originele masttop en de verbeterde versie. De masttop is gemaakt van een 20 mm geanodiseerd aluminium vierkant profiel. Als ondersteuning van de lamp heb ik een plateautje gemaakt van 2 hoekprofieltjes van 20 mm die met popnagels vastzitten aan het vierkant profiel.  Het achterste oog is bedoeld voor de achterstag. Deze heb ik wat verder naar achteren gezet omdat de mast door de nieuwe mastvoet wat hoger is komen te staan. Daardoor zou de achterstag tegen de giek aan kunnen komen. Maar even afwachten of deze constructie nodig is en ook stevig genoeg is. In de laatste foto is het lichtprofiel van de lamp mooi te zien. Onderaan de pagina een plaatje van het aansluitschema van de lamp.

Zeilersforum test driekleurentoplichten
Zeilen test driekleurentoplichten