Icom IC-M33 (IC-M34)

In december 2022 hebben we via marktplaats een gebruikte IC-M33 aangeschaft. Dit model is door Icom in 2007 op de markt gebracht en was de eerste drijvende handmarifoon. Ondanks de zware gebruikssporen werkt de marifoon nog uitstekend en is de Li-ion accu ook nog goed in orde. Het model is in de Verenigde Staten uitgebracht onder typenummer IC-M34 maar is technisch vrijwel identiek.

Cloning software Icom IC-M33 (IC-M34)

Deze handmarifoon is via de aansluiting voor een externe luidspreker/ microfoon programmeerbaar. Zo kun je o.a. de ATIS-code instellen. De cloning-software is onderaan deze pagina te downloaden en werkt correct onder Windows 10. Denk eraan dat je bij het installeren de code opgeeft die in de tekstfile “ID.txt” staat.

Voor het aansluiten van een PC heb je een verloopkabeltje nodig van een 4-polige, male 3,5 mm jackplug met schroefborging naar een 3-polige, female 3,5 mm jackplug. Zo’n kabeltje kun je compleet kopen onder typenummer OPC-1688. Een andere mogelijkheid is zo’n kabeltje zelf maken. De schroefbare jackplug is hierbij een lastig onderdeel. Op AliExpress heb ik een goedkoop headsetje gevonden waar ik de speciale jackplug afgeknipt heb. In onderstaande slideshow vindt je een afbeelding van deze headset. De 3-polige female jackplug kun je met de OPC-478-USB (serieel/ USB converter) aansluiten op een PC. Verdere details kun je vinden in onderstaande slideshow en op de pagina van de IC-M1EuroV.

IC-M33 brochure
IC-M33 user manual
IC-M33 service manual
IC-M34 cloning software