Icom IC-M1EuroV (IC-M1V)

In 2013 hebben we via marktplaats een vrijwel nieuwe handmarifoon van Icom gekocht, type M1EuroV. Deze marifoon gebruiken we vooral voor communicatie bij bruggen en sluizen en bevalt nog steeds uitstekend. Dit model is in 1999 op de markt gebracht en was toendertijd één van de meest compacte waterdichte handmarifoons. Het was ook één van de eerste marifoons die beschikte over een Li-Ion accupakket in plaats van de toen gebruikelijke NiCad en NiMh accu’s. In de M1EuroV is een ATIS-code te programmeren. Dat is niet mogelijk in de M1V die verder technisch identiek is aan de M1EuroV. Op de site van Practical Sailor kun je een review vinden uit 2002 en een vergelijking met andere handmarifoons. De M1V kwam daar als beste uit de test.

Het bereik van een handmarifoon is beperkt door het lage vermogen (max. 5W) en vooral door de kleine rubber antenne. De vaste marifoon heeft een groter vermogen (Zeevaartstand 25W) en is aangesloten op een veel betere antenne bovenin de mast. In geval van uitval van de vaste marifoon is de Icom handheld via een Daiwa coaxschakelaar (CS-201A) en een verloopkabel ook aan te sluiten op de mast-antenne.

Cloning software Icom IC-M1EuroV (IC-M1V)

Het is mogelijk om deze marifoon te programmeren via de aansluiting voor een externe speaker-mike. Het gaat hierbij vooral om het instellen van de verplichte ATIS-code in de IC-M1EuroV. Daarvoor heb je een OPC-478 kabel nodig die je zelf kunt maken of kunt kopen op diverse internetsites. Voor het programmeren heb ik de RS232-uitvoering gebruikt.

De aansluiting op de marifoon kun je vrij eenvoudig zelf maken. In de konnektor zitten 4 pennetjes. Zelf een female-konnektor maken is lastig omdat je rondom de pennetjes nauwelijks ruimte hebt. Ik heb female-konnektors toegepast die veel gebruikt worden in de bedrading van computers (moederborden). Deze stekkertjes hebben precies de goede maat om over de marifoon-pennetjes te schuiven. Goed isoleren met krimpkous en je hebt een mooie verbinding. Nadeel is dat je de stekkertjes per stuk voorzichtig om de pennetjes heen moet schuiven, maar met een beetje handigheid is dat goed te doen.

De GND-aansluiting van de marifoon verbindt je met de massa-ring van de 3,5 mm jackplug . De “Clone” aansluiting met de middelste ring. Ik heb de 3,5 mm jackplug afgeknipt en een directe verbinding gemaakt met de schuifkonnektors; Wit is “Clone” en zwart is “GND”. Zie de verschillende afbeeldingen voor meer details.

Naast de (service) documentatie van de marifoon kun je via het linkje M1EuroV CS-M1V onderaan deze pagina de programmeer-software downloaden. Het is een ZIP-file waarin 4 bestanden zitten. Dubbelklik op CSM1V.exe en het programma start direct op. Installeren is niet nodig. Maak voordat je begint eerst een backup van de huidige instellingen ! Een duidelijke handleiding voor de software kun je vinden in onderstaande “cloning software manual”.

Met het programma heb ik naast het instellen van de ATIS-code ook een aantal kanalen in de 2 mtr amateur-band geprogrammeerd, zowel simplex als duplex (repeaters). Het bereik van de interne regelkringen bleek hiervoor voldoende groot. Voor deze kanalen heb ik wel een aparte groep gebruikt (CAN) zodat de werking als maritieme marifoon ongewijzigd is en blijft voldoen aan wet- en regelgeving. Voor gebruik op de amateurband ben ik in het bezit van een F-licentie (PE1DPT).

Update:

Via AliExpress heb ik inmiddels een USB programmeerkabeltje ontvangen (OPC-478 USB).  Bij het aansluiten van het kabeltje op een laptop met Windows 10 Pro installeert Windows automatisch de correcte Prolific-driver. In het instelprogramma kun je kiezen uit Com1 t/m Com4. De compoort voor de USB kabel die de computer kiest kan hoger liggen en kun je dan dus niet kiezen. In dat geval moet je het nummer van de compoort aanpassen in de PC (Configuratiescherm > apparaatbeheer).

Onderaan deze pagina kun je nog een 2e programma downloaden: M1EuroV CS-M1V Adj. Met dit programma kun je de marifoon volledig afregelen. Details kun je vinden in het service-manual. Ook dit programma is een Zip-file. Na het uitpakken verschijnen er 2 mappen: Disk 1 en Disk 2. Dubbelklik op Setup in Disk 1 en het programma installeert zichzelf.

Beide programma’s draaien correct onder Windows 10 Pro met de USB OPC-478 kabel.

IC-m1eurov-leaflet
IC-m1eurov-manual
IC-m1eurov-service-manual
M1EuroV CS-M1V cloning software manual
M1EuroV CS-M1V Cloning software
M1EuroV CS-M1V Adjusting software