Icom IC-M1EuroV (IC-M1V)

In 2013 hebben we via marktplaats een vrijwel nieuwe handmarifoon van Icom gekocht, type M1EuroV. Deze marifoon gebruiken we vooral voor communicatie bij bruggen en sluizen en bevalt nog steeds uitstekend. Dit model is in 1999 als high-end model op de markt gebracht en was toendertijd één van de meest compacte waterdichte handmarifoons. Het was ook één van de eerste marifoons die beschikte over een Li-Ion accupakket in plaats van de toen gebruikelijke NiCad en NiMh accu’s. In de M1EuroV is een ATIS-code te programmeren. Dat is niet mogelijk in de M1V die verder technisch identiek is aan de M1EuroV. Practical Sailor heeft in 2002 een aantal VHF handhelds met elkaar vergeleken. Deze vergelijking kun je hieronder downloaden en daarin werd De M1V als beste beoordeeld.

Test VHF handhelds PS 2002

Het bereik van een handmarifoon is beperkt door het lage vermogen (max. 5W) en vooral door de kleine rubber antenne. De vaste marifoon heeft een groter vermogen (Zeevaartstand 25W) en is aangesloten op een veel betere antenne bovenin de mast. In geval van uitval van de vaste marifoon is de Icom handheld via een Daiwa coaxschakelaar (CS-201A) en een verloopkabel ook aan te sluiten op de mast-antenne.

Cloning software Icom IC-M1EuroV (IC-M1V)

Het is mogelijk om deze marifoon te programmeren via de aansluiting voor een externe speaker-mike. Het gaat hierbij vooral om het instellen van de verplichte ATIS-code in de IC-M1EuroV. Daarvoor heb je de universele OPC-478 kabel nodig die je zelf kunt maken of kunt kopen op diverse internetsites. Deze is beschikbaar in een RS232 en USB uitvoering. Voor aansluiting op deze marifoon heb je daarnaast de verloopkabel OPC-922 nodig. Het servicemanual vermeldt de OPC-973, maar dat lijkt niet correct. Voor het programmeren heb ik de OPC-478 in de RS232-uitvoering gebruikt.

Je kunt de OPC-922 kopen maar ook eenvoudig zelf maken. In de speaker-mike konnektor zitten 4 pennetjes. Zelf een female-konnektor maken is lastig omdat je rondom de pennetjes nauwelijks ruimte hebt. Ik heb female-konnektors toegepast die veel gebruikt worden in de bedrading van computers (moederborden). Deze stekkertjes hebben precies de goede maat om over de marifoon-pennetjes te schuiven. Goed isoleren met krimpkous en je hebt een mooie verbinding. Nadeel is dat je de stekkertjes per stuk voorzichtig om de pennetjes heen moet schuiven, maar met een beetje handigheid is dat goed te doen.

De GND-aansluiting van de marifoon verbindt je met de massa-ring van de 3,5 mm jackplug . De “Clone” aansluiting met de middelste ring. Ik heb in eerste instantie de 3,5 mm jackplug afgeknipt en een directe verbinding gemaakt met de schuifkonnektors; Wit is “Clone” en zwart is “GND”. Zie de verschillende afbeeldingen voor meer details. Daarna toch weer de orginele 3p jackplug gemonteerd en het verloopkabeltje OPC-922 gemaakt.

Voor het programmeren van de M1EuroV heb je het programma CS-M1V nodig. Een duidelijke handleiding voor dit programma kun je vinden in onderstaand document “cloning software manual”.

Update:

Via AliExpress heb ik inmiddels een USB programmeerkabeltje ontvangen (OPC-478 USB).  Als je een kabeltje gebruikt dat gebaseerd is op de Prolific PL2303 chipset, dan beschikt Windows 11 niet over een correcte driver. Een werkende (oude) driver kun je onderaan deze pagina downloaden. Windows 10 installeert standaard wel een goede driver.

In het instelprogramma kun je kiezen uit Com1 t/m Com4. De compoort voor de USB kabel die de computer kiest kan hoger liggen en kun je dan dus niet kiezen. In dat geval moet je het nummer van de compoort aanpassen in de PC (Configuratiescherm > apparaatbeheer).

Met het programma CS-M1V Adj. kun je de marifoon volledig afregelen. Details hiervoor kun je vinden in het service-manual. Beide programma’s draaien correct onder Windows 10 Pro met de USB OPC-478 kabel.

IC-m1eurov-leaflet
IC-m1eurov-manual
IC-m1eurov-service-manual
M1EuroV CS-M1V cloning software manual
Prolific PL2303 driver 2008