Kuipbediening & reven

Oorspronkelijk moest je alle zeilen hijsen bij de mast. Omdat ik veel solo vaar wilde ik de zeilen eenvoudig kunnen hijsen vanuit de kuip. Daarvoor heb ik een aantal blokken bij de mast geplaatst, twee Spinlock valgeleiders geplaatst (3-voudig, type T25) en twee Spinlock valstoppers gemonteerd (3-voudig SUA mini jammer). Ook heb ik twee genua-railtjes gemonteerd met een verstelbaar blok om de fok (Genua 2) beter te kunnen trimmen. Hierdoor loopt de boot ook wat hoger aan de wind. De schoten voor de Genua 1 lopen via railtjes en verstelbare blokken aan de buitenkant van de boot.

Om het voorzeil sneller te kunnen strijken loopt er een klein neerhalerlijntje mee met de val die uitkomt in de kuip. Bij het strijken kun je op die manier het zeil snel naar beneden trekken.

Het uiteinde van de pees van het onderlijk in de giek is wat aan de dunne kant waardoor de pees regelmatig uit de giekgroef is getrokken bij hoog aan de wind varen. Om dat te voorkomen heb ik aan het uiteinde een kunststof leuver vastgemaakt die in de giekgroef loopt. Daardoor blijft het onderlijk verstelbaar en loopt niet meer uit de giekgroef bij grote belasting.

Aan de achterkant van de giek is een onderlijkstrekker gemaakt waarmee de spanning op het onderlijk is te trimmen.

.

Reven

In het grootzeil van TinTin kun je 2 riffen zetten. Origineel liepen de reeflijnen door een soort van glijblokken die ik inmiddels heb vervangen door schildpadblokjes van Ronstan, type RF285. In afwijking van gebruikelijke reefsystemen loopt nu zowel het begin als het einde van de reeflijn aan één kant van de giek waardoor het onderlijk mooi strak te trekken is en je minder last hebt van het loshangende zeil. De reeflijnen zijn vast te zetten met CL203 clamcleats. Bij de mast heb ik 2 ringen aan weerskanten van de reefogen vastgemaakt met een dyneema lijntje. Eén van de ringen kun je nu eenvoudig om de reefhaak vastleggen. Onderstaand wat foto´s van het reefsysteem en een foto van het eerste rif tijdens een mooie zeilmiddag op het Alkmaardermeer met bf 5-6.

.

Hieronder kun je nog een aantal technische documenten/ maatschetsen downloaden:

Spinlock T25-3 drill guide
Spinlock-jammer-sua-3-dimensions

Update mei 2018:

In de praktijk waren we niet zo tevreden over de Spinlock mini jammers, vooral bij gebruik van de 8 mm vallen van voorzeil en grootzeil. De houdkracht van de klemmen op een natte lijn bij wat meer wind was niet voldoende waardoor de lijn kan gaan slippen. Ook is het bij deze klemmen niet mogelijk om de lijn door te halen in gesloten toestand. Dit is erg handig om de val net even wat extra door te zetten.

Als vervanging kwamen de Easylock mini en de vrij onbekende Antal Cam-611 in aanmerking. Beschikbare (test) informatie van de Cam-611 was lastig te vinden terwijl info van de Easylock mini ruim voorhanden is. Na wat speurwerk op internet kwam ik een Franse test tegen waarin de Cam-611 verrassend goed beoordeeld werd. Tel hierbij de gunstige prijs en de keuze was snel gemaakt. Inmiddels zijn beide Spinlock’s vervangen door 3-voudige Cam-611 valstoppers. Eerste indruk is erg goed en de lijn is zonder kracht door te halen als de stopper gesloten is. Verdere ervaringen moeten we nog even afwachten.

Onderstaand kun je wat technische informatie downloaden en de Franstalige test:

Antal valstoppers
Antal cam 611 datasheet
Comparatif_bloqueurs_-_N°489_(11-2011)

Het was altijd een rommeltje in de kuip met losse lijnen. Daar hebben we nu ook een einde aan gemaakt met twee mooie vallentassen van Blueperformance, maat small. Dit zijn best dure tassen maar toevallig kwam ik een aanbieding op internet tegen die ik niet kon laten liggen.

Update juni 2018:

In de praktijk was het lastig om de reeflijnen goed vast te zetten in de CL203 clamcleats. Daarom heb ik beide klemmen vervangen door Servo klemmen, type 11. Ook de positie van de klemmen op de giek heb ik aangepast zodat je de lijn eenvoudiger kunt aantrekken.