Verstaging

Achterstag

De Jouet Sheriff is verkocht in een “standaard” en “luxe” uitvoering waarbij de “luxe” uitvoering ondermeer uitgerust is met de voorbereiding voor een spinnaker. Ook heeft de “luxe” uitvoering de beschikking over een hekstag. Op TinTin is deze hekstag instelbaar uitgevoerd zodat daarmee de mastkromming is te trimmen voor een vlakker grootzeil.

Daarvoor is aan de achterkant van de masttop een staalkabel vastgemaakt die een paar meter lager eindigt in een katrol. Door deze katrol loopt een lijn die aan één kant vast is gemonteerd en aan de andere kant verstelbaar via een vertraagd blokje (giek-neerhouder).

Met behulp van onderstaande tabel kun je berekenen hoever de mast achterover staat (masthelling of mastrake) bij een bepaalde voorstaglengte.

masthelling

Update voorjaar 2020:

We weten eigenlijk niet hoe oud de verstaging van TinTin is. Omdat we regelmatig op ruim water varen met stevige wind vonden we het veiliger om de verstaging te vervangen. Ook begon er wat roestkleurige verkleuring te ontstaan bij de persingen aan de spanners en was er een streng van het hoofdwant gebroken.

De oorspronkelijke gesloten spanners waren volledig van RVS. Aangezien deze spanners zich vast kunnen “vreten” hebben we gekozen voor RVS spanners in een open huis van verchroomd brons met toggles aan de uiteinden. Na het aanvragen van verschillende aanbiedingen hebben we de verstaging laten maken bij CS-Rigging in Zaandam in het najaar van 2019. Hiervoor is 3 mm RVS 1×19 staalkabel gebruikt in combinatie met 1/4 ” spanners van het Deense kwaliteitsmerk Blue Wave.

De voorstag is van 4 mm en hadden we al eerder vervangen met een RVS/ brons spanner. De achterstag is van 3 mm en wordt veel minder belast en hoeft niet vervangen te worden. Voor het borgen van de spanners hebben we gekozen voor “Smart Pins” van Blue Wave.

Catalogus van Blue Wave kun je hieronder downloaden:

Blue_Wave_Marine_katalog_2020