Handmarifoon

Naast de vaste marifoon gebruiken we voor communicatie bij bruggen en sluizen een handmarifoon van Icom, type M1-EuroV.

Het bereik van een handmarifoon is beperkt door het lage vermogen (max. 5W) en door de kleine rubber antenne. De vaste marifoon heeft een veel groter vermogen (Zeevaartstand 25W) en is aangesloten op een veel betere antenne bovenin de mast. Onze vaste marifoon is niet in de kuip te gebruiken wat erg lastig is tijdens solozeilen op ruim water maar ook tijdens de SSR als één van beide slaapt. Daarom heb ik een verlengkabel gemaakt om de handmarifoon aan te sluiten op de antenne bovenin de mast. Op deze manier is de handmarifoon te gebruiken in de kuip. Via een Daiwa coaxschakelaar (CS-201A) is de marifoonantenne omschakelbaar tussen de vaste- en de handmarifoon.

Programmeren Icom M1-EuroV

Het is mogelijk om deze marifoon te programmeren via de aansluiting voor een externe speaker-mike. Het gaat hierbij vooral om het instellen van de verplichte ATIS-code. Daarvoor heb je een OPC-478 kabel nodig die je zelf kunt maken of kunt kopen op diverse internetsites. Voor het programmeren heb ik de RS232-uitvoering gebruikt.

De aansluiting op de marifoon kun je vrij eenvoudig zelf maken. In de konnektor zitten 4 pennetjes. Zelf een female-konnektor maken is lastig omdat je rondom de pennetjes nauwelijks ruimte hebt. Ik heb female-konnektors toegepast die veel gebruikt worden in de bedrading van computers (moederborden). Deze stekkertjes hebben precies de goede maat om over de marifoon-pennetjes te schuiven. Goed isoleren met krimpkous en je hebt een mooie verbinding. Nadeel is dat je de stekkertjes per stuk voorzichtig om de pennetjes heen moet schuiven, maar met een beetje handigheid is dat goed te doen.

De GND-aansluiting van de marifoon verbindt je met de massa-ring van de 3,5 mm plug . De “Clone” aansluiting met de middelste ring. Ik heb de 3,5 mm plug afgeknipt en een directe verbinding gemaakt met de schuifkonnektors; Wit is “Clone” en zwart is “GND”. Zie de verschillende afbeeldingen voor meer details.

Naast de (service) documentatie van de marifoon kun je via het linkje M1EuroV CS-M1V onderaan deze pagina de programmeer-software downloaden. Het is een ZIP-file waarin 4 bestanden zitten. Dubbelklik op CSM1V.exe en het programma start direct op. Installeren is niet nodig. Maak voordat je begint eerst een backup van de huidige instellingen !

Via het programma heb ik naast het instellen van de ATIS-code ook een aantal kanalen in de 2 mtr amateur-band geprogrammeerd, zowel simplex als duplex (repeaters). Het bereik van de interne regelkringen bleek hiervoor voldoende groot. Voor deze kanalen heb ik wel een aparte groep gebruikt (CAN) zodat de werking als maritieme marifoon ongewijzigd is en blijft voldoen aan wet- en regelgeving. Voor gebruik op de amateurband ben ik in het bezit van een F-licentie (PE1DPT).

Update 1:

Via Aliexpress heb ik inmiddels een USB programmeerkabeltje ontvangen (USB OPC-478).  Bij het aansluiten van het kabeltje op een laptop met Windows 10 Pro installeert Windows automatisch de correcte Prolific-driver. In het instelprogramma kun je kiezen uit Com1 t/m Com4. De compoort voor de USB kabel kan hoger liggen en kun je dan dus niet kiezen. Hiervoor heb ik nog geen oplossing gevonden. In dat geval gebruik ik de seriële kabel die vrijwel altijd staat op Com1.

Je kunt onderaan deze pagina nog een 2e programma downloaden: M1EuroV CS-M1V Adj. Met dit programma kun je de marifoon volledig afregelen. Details kun je vinden in het service-manual. Ook dit programma is een Zip-file. Na het uitpakken verschijnen er 2 mappen: Disk 1 en Disk 2. Dubbelklik op Setup in Disk 1 en het programma installeert zichzelf.

Beide programma’s draaien correct onder Windows 10 Pro met de USB OPC-478 kabel.

Update 2:

Onderaan deze pagina kun je ook de manuals downloaden van de IC-M71/72 portable marifoon. Ook het programma voor het programmeren van o.a. ATIS staat hierbij. Denk eraan dat je bij het installeren de ID-code opgeeft die in de tekstfile “password” staat. Voor deze marifoon kun je hetzelfde programmeerkabeltje gebruiken als voor de M1-EuroV.

IC-m1eurov-leaflet
IC-m1eurov-manual
IC-m1eurov-service-manual
M1EuroV CS-M1V
M1EuroV CS-M1V Adj

IC-M71_Manual
IC-M72_Service Manual
CS-M72