Vaste marifoon

Als vaste marifoon hebben we een GX1100E van Standard Horizon gemonteerd. Deze DSC-marifoon is verbonden met een Metz-antenne bovenin de mast via een Easysplit antenne-splitter van Weatherdock. De splitter verzorgt ook het antenne-signaal voor een autoradio en een AIS-ontvanger (RX-100). De marifoon is geprogrammeerd met zowel ons ATIS- als MMSI-nummer. Het GPS-signaal komt binnen via een Navilock GPS-ontvanger (NL-604P).

Gebruik voor het aansluiten van de antenne 50 ohm coaxkabel. Helaas verzwakt (dempt) deze kabel het signaal van en naar de marifoon. Betere kabels hebben minder demping en verzwakken dus het signaal minder. Vaak zijn deze kabels ook dikker en daardoor stugger en lastiger te verwerken.

Een goede middenweg biedt de klassieker RG58 die goed bruikbaar is voor wat kortere afstanden (< 5 mtr). Door de lagere demping is de nieuwere Aircell 7 beter geschikt voor langere afstanden. Deze kabel is wat dikker dan RG58 (5 > 7 mm) maar biedt duidelijk betere specificaties.

Kies voor het aansluiten van de coaxkabel goede en waterdichte connectoren en monteer/ soldeer deze zorgvuldig. Wikkel de connector aan de antenne volledig in met zelf-vulkaniserende tape zodat een betrouwbare en waterdichte verbinding ontstaat.

Goede antenne’s zijn de RVS staafantennes van b.v. Metz en AC-marine (Celmar 0-1). Monteer deze zo hoog mogelijk en bij voorkeur niet parallel aan metalen delen zoals de mast en/ of verstaging.

De antenne op TinTin is aangesloten met Aircell 7 coax-kabel die afgemonteerd is met waterdichte connectoren aan beide uiteinden. De connector aan de antenne is omwikkeld met vulkaniserende tape.

Update 12-07-2018:

De AIS-ontvanger is inmiddels vervangen door een AIS-transponder en daardoor is de Weatherdock splitter niet meer bruikbaar. Dit type is alleen te gebruiken in combinatie met een AIS-ontvanger. Als vervanger hebben we een Em-Track S100 aangeschaft die ook nog als voordeel heeft dat er een ontvangstversterker in zit waardoor er geen verzwakking optreedt bij ontvangst van marifoon- en AIS-signalen.

Maritieme frequenties

In het jaar 2000 zijn er Europese afspraken gemaakt over het gebruik van de maritieme VHF-frequenties, vastgelegd in de zogenaamde Basel-overeenkomst:

Basel marifoonkanalen

De marifoonkanalen zijn verdeeld over een groot aantal gebruikers:

Marifoon Kanaalindeling Kustgebied, Waddengebied en IJsselmeergebied
Overzicht marifoon walstations

Onderstaand kun je diverse documentatie van de gebruikte apparatuur/ materialen downloaden.

gx1100e-manual
easysplit
easysplit_specs
aircell7_specs
aircell7_montage
aircell 7 steckermontage

Nieuwe splitter:

Em-trak-S100-folder
Em-trak-S100-manual