Stootrand

Een bekende zwakke plek van de Jouet Sheriff s de flensverbinding tussen boven- en onder-schaal waar overheen de rubber stootrand is gemonteerd. In de loop van de jaren verdroogt de kit en raakt de flensverbinding los waardoor er water komt tussen de schalen. Meestal lekt het water via de volgeschuimde zijkant naar de onderkant van de “koelkast”, het laagste punt van de boot. Het water kan niet meer weg en zorgt ervoor dat het schuim daar altijd vochtig blijft. Bij ernstige lekkage blijft er water staan of komt het zelfs terecht in de kajuit.

Oplossing is om de rubber stootrand, die vastgeschroefd is aan de onderkant, los te maken. Daarna de flensrand goed schoonmaken en opnieuw afkitten met b.v. Polymax. Lekkage is dan vrijwel zeker verholpen. Het kan lastig zijn om de stootrand weer te monteren omdat deze gekrompen kan zijn. Ik heb daarvoor een soort trekconstructie gemaakt met de vertraging van de grootschoot.

Update 21-11-2019

De rubber stootrand is gemaakt van natuurrubber en gaat op den duur zwart afgeven. Hier is helaas niets tegen te doen. Plan is om dit winterseizoen de rand te vervangen door een PVC-profiel. na uitgebreid zoeken op internet ben ik het profiel PVC U 4-5 tegengekomen bij de firma Westers Nautic in Sneek. Na telefonisch contact waren ze zo vriendelijk om een stukje op te sturen en het lijkt aardig te passen. Het profiel is verkrijgbaar in 2 hardheden. Type 2 is vrij hard en alleen na verwarming te monteren. Ik heb type 5 besteld dat zachter is en daardoor eenvoudiger te monteren. Vastzetten met kit en/ of schroefjes is wel nodig. Wordt vervolgd.

Onderstaand een grove maatschets van het originele profiel, de flensrand en de aluminium hoekstukken: