Motorsteun

De schroef van de Honda BBM kwam te ver omhoog als ik op de punt van de boot zat om het anker te laten zakken. De Mercury heeft hier nog meer last van omdat de staart een paar cm korter is. Daarom was het nodig om de steun van de BBM lager te zetten. Op zich is dat geen probleem maar in de laagste stand kun je de BBM niet meer opklappen. Er moest dus iets verstelbaars gaan komen.

De steun achterop de Jouet bestaat uit twee aluminum rails die aan de spiegel gemonteerd zijn. Tussen de rails zit een beweegbare motorsteun die in hoogte instelbaar is. Oorspronkelijk zaten er twee boutjes aan de zijkant van elke rail die de steun een vaste positie gaf. Deze boutjes heb ik weggehaald zodat de steun nu vrij over de hele hoogte kan schuiven. In principe is de steun niet gemaakt om continue te schuiven. Aluminium schuift erg stroef over elkaar en er zijn geen wieltjes of andere geleidingen. Daarbij komt dat het schuiven onder een behoorlijke belasting toch soepel moet kunnen gaan. Daarvoor heb ik een 4-voudige vertraging gemaakt en de rails goed ingevet met kogellagervet. Resultaat is een motorsteun die redelijk soepel glijdt en eenvoudig op hoogte is in te stellen.

Oplossing is nog niet definitief maar werkt voorlopig erg goed. De BBM blijft nu ruim onder water als ik op de punt zit en in de hoogste stand is hij eenvoudig op te klappen.

 

Update 9 juli 2018

Verstellen van de hoogte van de BBM met de bestaande motorstoel was niet optimaal. De aluminium rails zijn niet bedoeld om continue te verschuiven. Inmiddels een aluminium verstelbare motorsteun gemonteerd (Allpa, max 35 kg) die veel beter voldoet. Nadeel is wel dat het BBM-slot over de knevels het verstellen deels blokkeert. Daarom heb ik dit slot vervangen door een stevig kettingsslot van Axa. Ander nadeel is dat je de BBM niet meer volledig horizontaal omhoog kunt klappen tijdens het zeilen. Het handvat van de BBM loopt daarbij klem tegen de vertikale verstelhendel. Dit heb ik opgelost door de BBM iets hoger te monteren. Hiervoor heb ik een 15 mm dik hardhouten latje tussen de BBM en de bovenrand van de kunststof plaat gemonteerd.