Kuip

Achterin de kuip is in de vloer een verdieping aangebracht waarin bij de eerste uitvoering van de Sheriff twee opklapbare zelflozers waren gemonteerd. Bij latere versies zijn deze zelflozers weer verdwenen. Om het water in de kuip toch kwijt te kunnen raken zijn er twee ronde gaten (60 mm) in de spiegel gemaakt die afsluitbaar zijn met lensballen (63 mm). Nadeel van deze constructie is dat er altijd water in de loosbak blijft staan dat al gauw vies wordt.

Ik heb deze loosbak dichtgemaakt zodat de kuipvloer doorloopt tot net onder de loosgaten. Hierdoor kan het water wel weg maar blijft het niet meer staan zoals in de originele situatie. Hiervoor heb ik een 6 mm watervast verlijmde plaat gebruikt, goed afgelakt, en die aan de hoeken afgeschuind. Daardoor past deze mooi in de uitsparing. Daarna de plaat vastgeschroefd en de ruimte eronder volgespoten met PUR-schuim via een gat in het midden. Denk eraan dat je een gat open houdt om het overtollige PUR een uitweg te bieden! Het is daarna wel nodig om de randen goed af te dichten zodat er geen water bij het schuim kan komen. PUR-schuim heeft, in tegenstelling tot epoxy-schuim, geen volledig dichte cellen zodat het langzaam water op zal zuigen. Voor het afdichten heb ik epoxy gebruikt dat mooi vloeit in de randjes.

Tijdens het zeilen komen de ronde gaten soms net te laag waardoor er water naar binnen komt. Daarom zijn de gaten tijdens het zeilen afgesloten met 2 lensballen. Deze zijn vastgemaakt met elastiek dat weer aan elkaar is vastgemaakt met een harpje. Op deze manier zijn de ballen snel los te maken (golf in de kuip) en kun je ze niet verliezen. Als de boot aan de steiger ligt zijn de gaten open om overtollig regenwater te kunnen afvoeren.

Doel is om de de nieuwe situatie eerst te testen en later netjes af te werken en te verven.

Update april 2020:

De vloer van de kuip heeft ook dringend een opknapbeurt nodig. De verf laat los en ik heb het sterke vermoeden dat er water door de vloer heen sijpelt. Ik heb de vloer eerst goed geschuurd en ontvet. Daarna met stroken glasvezel en epoxy de vloer bekleed. De loosbak in de bilgeverf gezet omdat daar vaak wat water blijft staan. Dit heb ik ook gedaan bij de randen van de kuipvloer. Toen de vloer afgewerkt met Gripelast waardoor we nu een mooie, stroeve en waterdichte vloer hebben.

Update april 2021:

Tijdens het aanbrengen van Gripelast in het voorjaar van 2020 was de temperatuur rond 30C. Door deze hoge temperatuur droogde de coating, die gemaakt is op waterbasis, erg snel. Daardoor was het lastig om de coating mooi egaal aan te brengen. Ook bleek dat de verf onder de banken (Epifanes mono-urethaan) niet goed tegen een continue vochtige omgeving kan. Er raakten steeds stukjes verf los. Ik heb toen besloten om deze vlakken zoveel mogelijk kaal te schuren en opnieuw te verven, maar nu met bilgeverf. Deze is wat matter maar kan goed tegen vocht. Ook heb ik de Gripelast vlak geschuurd en opnieuw aangebracht bij een temperatuur van ongeveer 20C. Het resultaat is nu een stuk mooier.