Kombuis

In de kombuis van TinTin is een Smev 917 keukenplaat gemonteerd. Dit is een handige en compacte combinatie van een spoelbak en 2 gaspitten. Buiten in de kuip staat een gasfles van Campingaz die het kookstel van gas voorziet. In de punt van de boot ligt een waterzak. Naast de spoelbak is een kraan gemonteerd die via een Shurflo pomp met drukschakelaar en drukvat verbonden is met de waterzak.

De meest gebruikte pompen zijn membraanpompen. De pompfunctie wordt hierbij verzorgd door een aantal membranen die vlak na elkaar het water transporteren. Als je de kraan een beetje openzet krijg je hierdoor een pulserende waterstraal. Dit kun je voorkomen door in de waterleiding een drukvat op te nemen. Dat is bij ons een drukvat geworden van Fiamma, type A20.

Vlak voor de kiel van de boot ligt een 55 liter waterzak van Vetus. We hebben bewust gekozen voor Vetus omdat deze waterzakken beter geschikt zijn voor het wat ruigere werk (ruim water/ zee) in vergelijking tot goedkopere waterzakken van b.v. Plastimo. Daarbij geeft het water een mooi tegenwicht voor de buitenboordmotor die de boot wat achterover trekt.

Op ruiger water gebruiken we een Jetboil Minimo die opgehangen is aan het plafond. Tijdens de Small Ships race van 2017 hebben we hem goed kunnen testen. Vooral tijdens de terugweg hadden we aardig wat golven die schuin van achteren binnenkwamen. Met de Jetboil hebben we lekker wat soep en een paar heerlijke vriesdroogmaaltijden kunnen klaarmaken. In plaats van het standaard ophangsetje heb ik aan weerszijden 2 oogjes gemonteerd met popnagels. Konstruktie is simpel, stevig, waterdicht en heeft een gladde binnenkant.

Specifications Shurflo
Test Jetboil Minimo
Vetus installatie instructies

Omdat de ruimte op de boot beperkt is hebben we een fluitketeltje en 2 schalen in gebruik van Outwell, type Collapse. Het leuke van deze producten is dat je ze kunt inklappen na gebruik wat een aanzienlijke ruimtebesparing oplevert.